Undgå huller i tøj fra vaskemaskine

Hvis du står for at vaske din husstands vasketøj, har du sikkert prøvet, at der kan komme bittesmå huller i vasketøjet, når du tømmer vaskemaskinen. Det kan der være flere årsager til, men du bør ikke give vaskemaskinen skylden i første omgang.

Pletfjerningsmiddel

En grund til de små irriterende huller i vasketøjet kan være, at du har brugt et pletfjerningsmiddel, som har siddet for længe på tøjet, inden det blev vasket. Det kan bevirke, at tøjet mørner og får små huller. Det er derfor væsentligt, at du læser brugsvejledningen grundigt på pletfjerningsmidlerne, og at du følger den til punkt og prikke. Når først skaden er sket, er der kun lappeløsninger tilbage.

Blegemiddel

En anden årsag til hullerne kan være brugen af blegemiddel, som ved direkte kontakt med vasketøjet kan ætse. Måden at undgå disse huller på er at sikre sig, at blegemidlet er helt opløst, inden det kommer i kontakt med vasketøjet.

Der kan også være andre grunde til, at der er huller i vasketøjet fra vaskemaskinen, som ikke er direkte selvforskyldt. Disse kan bl.a. relatere sig til sølvfisk og sandkorn.

Sølvfisk

Sølvfisk kaldes også for klannere, og de små skadedyr er trives med fugt og mørke, hvorfor vaskemaskinen er et perfekt opholdssted. Hvis ikke de kan finde bedre føde, vil de kaste sig over dit bomuldstøj, hvor de vil efterlade et mikroskopisk hul. Når tøjet efterfølgende vaskes og slides, vil det mikroskopiske hul vokse sig større, og til sidst vil du kunne få øje på det, sandsynligvis efter, at tøjet er blevet vasket i vaskemaskinen. For at undgå sølvfiskene i dit vasketøj, bør du ikke lægge dit vasketøj på badeværelsesgulvet, som også er et yndet opholdssted for sølvfiskene. Du bør også holde lågen til vaskemaskinen åben efter endt vask, så fugten fordamper i vaskemaskinen. Sølvfisk og bakterier kan desuden bekæmpes ved, at du med jævne mellemrum vasker ved høje temperaturer i vaskemaskinen såsom 90 °C.

Sandkorn

Sandkorn kan også være en årsag til de små huller i vasketøjet. De kommer sandsynligvis fra det udenlandske spinderi, som har spundet dit beklædningsstykke. Den proces, vaskemaskinen udsætter tøjet for i kombination med vaskemiddel, vil føre til en mørning af tråden pga. disse sandkorn, som til sidst vil briste og efterlade et lille hul. Der er desværre ikke noget, du kan gøre for at forhindre disse bristninger, da det er bomuldsspinderiet, som ikke har været omhyggelig nok med deres tråde.